Депутатам облради нарешті «пропонують відсторонити» Мальованого

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Члени постійної комісії Харківської обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування нарешті розглянули питання перебування ймовірного громадянина рф Богдана Мальованого у керівних органах облради.

Про це Харків Times дізнався з допису на сторінці Харківської обласної ради у Facebook.

«Профільна постійна комісія розглянула проєкт рішення обласної ради «Про відсторонення від роботи Мальованого Б.Ю».., який  внесла голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко… Проєкт рішення внесений у зв’язку з тим, що до Харківської обласної ради надійшли листи від Управління Служби безпеки України в Харківській області та Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, та керуючись частиною 1 статті 46 Кодексу законів про працю України, статтями 4, 8, 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», відповідно до норм статті 43, п. 2, п. 10 ч. 6 статті 55, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», – йдеться у повідомленні.

Також нам повідомляють, що «депутати підтримали необхідність термінового розгляду листів від силових структур, що надійшли до обласної ради щодо Богдана Мальованого». От щодо «термінового» можна посперечатись.

Навіть за свідченням Єгорової-Луценко листа від СБУ з вимогою відсторонити одіозного заступника голови облради отримано ще у липні, напередодні дивним чином перерваної та й досі не проведеної сесії облради. На дворі друга половина вересня. Сесію так і не завершено. А запит щодо Мальованого постійна комісія розглянула тільки сьогодні. Така собі «терміновість».

Харків Times далекий від думки, що саме відсторонення одіозного депутата від ОПЗЖ і є тим наріжним каменем, що заважає облраді нарешті запрацювати нормально. Мальований – не важлива фігура на харківській владній шахівниці. А ті сили, що за ним безумовно стояли, наразі або зійшли з «дошки», або ж старанно причаїлися. В області досить багато й невирішених питань, й «нерозв’язаних інтересів». І зрозуміло, що, попри війну та втрати, певні сили намагаються ці інтереси розв’язувати. Важко пояснити всю ситуацію із сесією облради, яку депутати та голова так і не спроміглися за півроку провести, чимось іншим, окрім тих самих не до кінця зрозумілих «інтересів».

До облради та навкруг неї виникає безліч питань. Перш за все, зрозуміло, питання є до 29 депутатів, які були обрані від нині остаточно забороненої партії ОПЗЖ. Так, так, вони саморозпустилися, а дванадцятеро з них навіть створили нову депутатську групу «Відновлення України». Але що робити з тим, що діяльність саме тієї партії, від якої ці депутати обиралися, стала одним з чинників, що привели ворога на нашу землю? І що робити з тим, що місцезнаходження частини депутатів від ОПЗЖ наразі невідоме, вже не кажучи про тих, про кого добре відомо, що вони знаходяться у ворожій країні? Що робити з депутатом облради мацегорою, який спочатку очолив окуповану Куп’янщину, а потім навіть у ворога «впав у немилість» та, кажуть, потрапив за ґрати? Що робити з депутатом лесиком, який як був на Харківщині «рупором кремля», так і залишається ним тепер, безпосередньо під кремлівськими стінами? І де зараз перебуває очільник обласного осередку забороненої партії, перебіжчик райнін? Та й ті депутати, які саморозпускалися та виходили з фракції ОПЗЖ, зі своїми заявами чомусь чекали аж до травня, тобто до заборони діяльності партії, а до того прости тихо сиділи та, мабуть, чекали, чим усе скінчиться, поки на Харківську область сипалися російські бомби та ракети. Що робити із цим? Питання, питання… Здається, сесія облради мала б хоч якось на ці питання відповісти, але… Може, саме тому й перервалося дивним чином засідання сесії у липні та й не було проведено досі?

Як повідомляв Харків Times, на останній сесії Харківської обласної ради, що проходила в онлайн-форматі 2 липня та була перервана “з технічних причин”, фракція «Європейської солідарності» звернулася із проханням про відсторонення від посади «на час воєнного стану задля перевірки» заступника голови Харківської облради Богдана Мальованого, який імовірно має російський паспорт, – їм відповіли «що перевірка була й нічого кримінального не виявила».

Депутат Харківської обласної ради від партії “Опозиційна платформа – за життя”, заступник голови облради 28-річний Богдан Мальований має паспорт громадянина РФ та російські права водія. Про це в середині лютого, напередодні російського вторгнення в Україну, повідомила нардеп Ірина Фриз та це підтвердили у Харківському антикорупційному центрі.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка у листопаді 2021 року заявляла що призначення Богдана Мальованого заступником «було її ініціативою», у лютому 2022 року стверджувала, ніби звернулася до Служби безпеки України з проханням перевірити інформацію про наявність у Мальованого паспорта рф та російського громадянства.

На початку липня Державне бюро розслідувань ініціювало відсторонення від посади заступника голови Харківської обласної ради. Мова йде про горезвісного наймолодшого депутата облради від нині вже забороненої партії ОПЗЖ 28-річного Богдана Мальованого, якого так не бажає відстороняти керівництво облради.

Тетяна Єгорова-Луценко заявила, що “готова взяти на себе відповідальність” та відсторонити Мальованого від посади, принаймні внести таке рішення на сесію. Вона також сказала, що особисто її дуже цікавить, як сприймуть її ініціативу з відсторонення Мальованого від посади колеги-депутати.

Колишнього мера Куп’янська генадія мацегору, який перейшов на бік російських загарбників, ці самі загарбники у липні чогось заарештували. Зараз він перебуває в них під вартою.

Наприкінці лютого Харківською обласною прокуратурою вжито всіх передбачених вимогами КПК України заходів та меру Куп’янська Харківської області мацегорі генадію миколайовичу повідомлено про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади, та у державній зраді (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).